-
Čas přípravy20 minut
-
Doba vaření30 minut
-
Porce4
-
Celkový čas50 minut
Nejlepší krémová květáková polévka
Nejlepší krémová květáková polévka je jednoduchá zeleninová polévka připravovaná z květáku a brambor. Tato krémová verze se smetanou bude chutnat dospělým i dětem. Květák obsahuje množství účinných látek např. draslík nebo vitamin C. Do květákové polévky přidávejte bobkový list, který tlumí zápach při vaření květáku.
Zdravá varianta květákové polévky
O něco zdravější varianty docílíte pokud v receptu vynecháte smetanu nebo ji nahradíte třeba plnotučným mlékem. Jelikož se jedná o zeleninovou polévku, můžete do ní přidat kousek celeru.
Suroviny na krémovou květákovou polévku
- 50 g másla nebo oleje
- 1 cibule
- 3 střední brambory
- 1/2 květáku (cca. 400 g)
- 1 litr zeleninového vývaru nebo vody
- 1 bobkový list
- půl lžičky drceného kmínu
- špetka muškátového oříšku
- sůl & pepř
- 100-200 ml smetany ke šlehání (30%)
- hrst petrželové natě
- na ozdobu: petrželka, slanina a kousky květáku
TIP: Množství květáku záleží čistě na vás. Tento recept je připravovaný ze 400 g syrového květáku. Z druhé poloviny jsem udělal květákový mozeček s bramborem. V případě většího množství květáku je potřeba počítat s větším množstvím koření.
Nejlepší krémová květáková polévka postup přípravy
- Nejprve si v hrnci na oleji orestujte cibuli nakrájenou nadrobno, oloupané brambory na kostičky a květák na menší růžičky. Restujte zhruba 7 minut. Pokud se vám něco během restování lehce přichytí, není to na škodu.
- Zalijte vývarem nebo vodou, tak, aby veškerý květák byl ponořený. Přidejte bobkový list, špetku nastrouhaného muškátového oříšku. pepř, sůl a půl lžičky drceného kmínu. Vařte na mírném plameni do změknutí zeleniny.
- Mezitím, co se zelenina vaří si vedle na pánvi můžete orestovat pár plátků slaniny s pár růžičkami květáku, kterými ozdobíme talíř při podávání.
- Vyndejte bobkový list a polévku rozmixujte do hladka tyčovým mixérem.
- Hrnec s polévkou opět vraťte na plotnu a vmíchejte smetanu nebo mléko. Přidejte hrst nasekané petrželové natě. Dochuťte solí a pepřem podle potřeby.
- Po 4 minutách vypněte plotýnku.
- Podávejte s růžičkami květáku, kousky vysmažené slaniny a s čerstvou petrželkou.
TIP: Pokud nebudete připravovat zvlášť slaninu s růžičkami květáku na ozdobu, tak si pár růžiček můžete odebrat před rozmixováním polévky.
Chutnala vám krémová květáková polévka? Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews